به گزارش مثبت خودرو، شاید برای خیلی ها سوال باشد که در مواقع معرفی خودرو ها منظور از حجم موتور، اسب بخار، تنفس موتور یا گشتاور موتور چیست؟ در ادامه نگاهی به این موضوع خواهیم داشت. در نگاه اول در خصوص مشخصات فنی خودرو ها حجم موتور برای بسیاری از علاقه مندان جذاب به نظر […]
به گزارش مثبت خودرو، شاید برای خیلی ها سوال باشد که در مواقع معرفی خودرو ها منظور از حجم موتور، اسب بخار، تنفس موتور یا گشتاور موتور چیست؟ در ادامه نگاهی به این موضوع خواهیم داشت.
در نگاه اول در خصوص مشخصات فنی خودرو ها حجم موتور برای بسیاری از علاقه مندان جذاب به نظر می رسد اما این حجم موتور چه تاثیری بر عملکرد خودرو دارد ؟
در جواب اول باید گفت که حجم موتور هرچقدر که بیشتر باشد قدرت و سرعت خودرو بیشتر است در نتیجه خودرویی که 8 عدد سیلندر با حجم موتور 4000 سی سی در زیر کاپوت خود دارد خیلی قدرتمند تر از یک خودروی 4 سیلندر می باشد.
حجم موتور خودرو ها با یک فرمول خاص اندازه گیری می شوند در واقع برای اندازه گیری حجم موتور یک خودرو نیاز است که فرمول عدد پی (۳٫۱۴۱۵۹۳) تقسیم بر ۴ ضربدر قطر پیستون به توان ۲ ضربدر ارتفاع سیلندر را انجام دهیم تا حجم موتور مورد نظر خود را به دست آوریم.
قدرت موتور:
علاوه بر این که حجم موتور یک خودرو باید اندازه گیری شود از یک طرف می بایست قدرت تولیدی که به واژه اسب بخار و گشتاور خودرو شناخته می شود اندازه گیری شود.
اسب بخار:
اسب بخار بهعنوان مقیاسی از توان موتورهای درونسوز بیشتر در صنعت خودروسازی اصطلاحی رایج است. واحد توان در دستگاه SI وات است. یک اسب بخار، بنابر تعاریف مشهور، بین ۷۳۵٫۵ تا ۷۵۰ وات است. در منابع و محاسبات مهندسی برق، یک اسب بخار برابر با ۷۴۶ وات است.
به زبان ساده اسب بخار یعنی برای بلند کردن وزن هر 75 کیلوگرم ( میانگین وزن یک انسان) و طی کردن مسافت یک متر با احتساب این وزن یک اسب بخار قدرت لازم است.
گشتاور:
گشتاور موتور در واقع نیرویی است که نیروی تولیدی از طریق سوخت خودرو به سطح پیستون وارد شده و سپس به میل لنگ منتقل می شود. این نیرو که باعث به چرخش درآمدن میل لنگ می شود گشتاور نام دارد.
گشتاور موتور همان نیرویی است که باعث به حرکت در آمدن خودرو در زمان فشار دادن پدال گاز می شود.
گشتاور در موتور برابر با حاصلضرب نیروی وارده از طرف شاتونها در طول میللنگ است. Torque با واحد نیوتن متر یا پوند فوت اندازهگیری میشود .

تنفس موتور:
موتور خودرو ها وابسته به اکسیژن هوا هستند به طوری که می بایست اکسیژن از یک طرف وارد موتور شده و از طرفی دیگر خارج شود.
تغییر فشار اکسیژن وارده بر موتور می تواند بر عملکرد قدرت موتور تاثیر داشته باشد.
به عنوان مثال موتور های تنفس طبیعی اکسیژن در مانیفولد هوا تا پیش از ورود به موتور با فشار اتمسفر قرار دارد به زبان ساده هوای ورودی به موتور به صورت طبیعی تزریق می شود.
اما در موتور های توربوشارژ یا سوپرشارژ اکسیژن به صورت تحت فشار به درون موتور تزریق شده و باعث راندمان بهتر و قدرت بیشتر موتور می شود.
نظر شما چیست؟