با توجه به نامه رئیس شواری رقابت و تصمیم جلسه اخیر این نهاد ، خودروهای وارداتی از قیمت گذاری دستوری خارج شدند.بنابراین از این پس سازمان حمایت مسئول قیمت گذاری خودروهای وارداتی شناخته می شود. البته هنوز سازوکار و فرمول ونحوه قیمت گذاری توسط این نهاد اعلام نشده است.
به گزارش مثبت خودرو، قیمت گذاری خودروهای وارداتی از نهاد فرا قوه ای شورای رقابت خارج و به یکی از سازمان های وزارت صمت سپرده شد.
این تصمیم در جلسه اخیر شورای رقابت اتخاذ شده است.
تصمیم جلسه 730 شورای رقابت
“در جلسه 730 شورا مورخ 21/ 12/ 1403 موضوع اصلاح دستور تنظیم بازار خودروی سواری مصوب 543 مورخ 11/11/1401 (با اصلاحات بعدی ) مطرح و اعضای شورا پس از بحث و بررسی ، با اتفاق آراء حاضر خودروهای وارداتی را از شمول دستور العمل فوق الذکر مستثنی نموده و متعاقبا موارد زیر به تصویب رسید:
1 – متن ماده (2 ) دستور العمل به این صورت اصلاح میگردد: ” بازار خودروهای سواری تولیدی و مونتاژی،انحصاری تشخیص و از این پس مشمول این دستورالعمل هستند.”
-تبصره (2) ذیل بند ( 1-3) ماده (3) حذف میگردد.
3-بند (5-1) ماده (1) به این صورت اصلاح میگردد: “خودرو: خودروهای سواری تولید یو مونتاژی”.
4-بند (6-1) ماده1()به این صورت اصلاح میگردد: »عرضه کنندگان خودرو: تولیدکنندگانخودرو”.
سازمان حمایت به جای شورای رقابت
دراین شرایط و پیرو نتیجه این جلسه سازمان حمایت به جای شورای رقابت از این پس مسئول قیمت گذاری خودروهای وارداتی خواهد بود. با این حال خودروهای تولید داخل اعم از تولیدی و مونتاژی همچنان مشمول قیمت گذاری خواهند بود. “
سازمان حمایت متولی جدید قیمت گذاری وارداتی ها
پیرو این تصمیم محمد رضا سید نورائی طی نامه ای به رئیس سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان از اصلاح دستورالعمل تنظیم بازار خودرو سواری مصوبه 543 با اصلاحات بعدی خبر داده و اعلام کرده است که دیگر شورای رقابت در قیمت گذاری خودروهای وارداتی دخالتی نخواهد داشت . البته برخلاف خودروهای وارداتی ، محصولات تولید داخل (تولید و مونتاژی) همچنان مشمول قیمت گذاری دستوری بوده و توسط این نهاد قیمت گذاری خواهد شد.
البته هنوز سازوکارقیمت گذاری توسط سازمان حمایت مشخص و اعلام نشده است.
این در حالی است که به دلیل افزایش 100 درصدی تعرفه ها در بودجه سال آینده و همچنین افزایش نرخ ارز ، نحوه قیمت گذاری خودروهای وارداتی به یک چالش بزرگ تبدیل شده بود. به نحوی که مدیرپروژه واردات خودرو وزارت صمت در آستانه آغاز آخرین عرضه اعلام کرده بود که برای جلوگیری از چالش در سال آینده ، خودروهای در این مرحله با قیمت علی الحساب در سامانه بارگذاری خواهند شد. این موضوع موجب شد که 49 مدل از 56 مدل عرضه شده بدون قیمت قطعی و با پایه قیمت مبدا به عرضه شوند.
دراین شرایط اکثریت اعضاء شورای رقابت تصمیم گرفتند که با اصلاح مصوبه 543 مورخ 11 بهمن 1403 ، قیمت گذاری خودروهای وارداتی را به سازمان حمایت بسپارند.
نظر شما چیست؟